zondag 21 december 2014

oud en nieuw hapjes

Door: Lotte


Appelbollen met rozijnen






Oud en nieuw, gezellig samen op de bank oliebollen en appelflappen eten, kijken naar het vuurwerk van de buurman en met z'n allen aftellen tot het toch echt 1 januari is.
We zijn weer een jaar verder!
Maar het kan ook anders, maak/koop in plaats van alleen oliebollen ook eens andere dingen.
Vandaag een lekker recept!


                               Appelbollen met rozijnen

                                      ingrediĆ«nten:

                                                     50 gram rozijnen
                                                     4 appels (elstar) geschild
                                                     2 el citroensap
                                                     3 el suiker
                                                     1 tl kaneel
                                                     4 plakjes bladerdeeg
                                                     25 g boter
                                                     1 ei


             
                                                       Bereiden:

Week de rozijnen 10 min. in een kom met heet water. Verwarm de oven voor op 200 °C. Steek ondertussen met de appelboor de klokhuizen uit de appels. Maak de holtes iets groter. Wrijf de appels in met het citroensap. Laat de rozijnen in een zeef uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Meng ze met 2 el suiker en de kaneel. Leg de plakjes bladerdeeg op het werkvlak, rol ze met een deegroller wat uit zodat ze iets groter worden. Leg in het midden een klontje boter. Zet de appels met de bovenkant naar beneden erop. Vul de holtes van de appels met het rozijnenmengsel en druk dit goed aan. Leg een klontje boter op de vulling. Vouw het deeg langs de appels omhoog. Maak de randen vochtig met een beetje water en druk het deeg dicht. Zet de appelbollen met de sluitkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Splits het ei en klop de eidooier los. Bestrijk er dun de bovenkant van bollen mee en strooi er 1 el suiker over. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de bollen in 25 min. goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster afkoelen tot lauwwarm.


Fijne feestdagen!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen